Indicele de rentabilitate al pietei romanesti de arta a atins maxima sa istorica, de 2.802 de puncte. Victor Brauner se adauga celor 7 mari artisti romani cu vanzari-record de peste 100.000 de euro.
Aceste rezultate au fost inregistrate in urma sesiunii de licitatii 19-21 februarie, organizate de casa de licitatii Artmark.
Totodata, s-a inregistrat un nou record al totalului adjudecarilor online pentru o sesiune de licitatie: 11.
Piata de arta din Romania creste intr-un interval scurt, trecand “de la pubertate la adolescenta”, spun oficialii Artmark.
Indicele de rentabilitate al pietei romanesti de arta (AC = Art Consacrat) a atins cota maxima din istoria tinerei piete interne de arta. Astfel, indicele a crescut de la 1.863 de puncte in septembrie 2012 (inceputul anului 2012-2103 al pietei de arta), respectiv de la fosta maxima istorica, de 2.798 de puncte (martie 2012), asadar cu 33,5% in jumatate de an, respectiv cu 0,15% fata de fosta maxima istorica.
Nou-intrata in topul celor mai valoroase opere de arta vandute in licitatiile din Romania, „Poetul Geo Bogza arata capului sau peisajul cu sonde” (foto), de Victor Brauner, cea mai importanta pictura de avangarda din colectiile private romanesti, a fost adjucata contra sumei de 120.000 de euro, recordul absolut al pictorului in licitatiile nationale.
Astfel, dupa succesul constant pe piata internationala de arta, Victor Brauner devine unul dintre cei mai cautati pictori romani si pe piata din Romania, alaturi de Tonitza, Grigorescu, Ressu, Luchian, Andreescu, Tuculescu si Marcel Iancu.
Cele mai bine vandute opere ale lui Brauner, tranzactionate la marile case de licitatii din strainatate, au atins valorile de 700.000 euro („Cazul straniu al domnului K”, la Calmels-Cohen din Paris, aprilie 2003) ori 547.740 euro (opera „Ultra-a