Raportarea indicatorilor financiari intr-un mod semnificativ mai rau decat par in realitate nu este benefic pentru o tara si exact acest lucru se intampla cu creditele neperformante in Romania, a precizat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
Intr-o postare pe blogul personal, bancherul spune ca sistemul bancar romanesc se va trezi in curand cu o rata a neperformantei de 20%, nivel care arata foarte rau in comparatie cu tarile vecine, “natiuni cu care suntem in competitie atunci cand vrem sa atragem investitii si finantare”.
“Este o problema veche si nu este prima data cand atrag atentia in aceasta privinta. Reuniunile la care am participat in ultimul timp au reliefat clar pentru mine - inca o data - modul in care creditele neperformante pot afecta imaginea Romaniei in strainatate. Deci, ce facem cu asta? Simplu: adoptam standardele internationale, astfel incat indicatorul de pe plan local sa se bazeze pe aceeasi metoda de calcul ca si in alte tari”, a mentionat Steven van Groningen.
Asa cum Wall-Street.ro arata saptamana trecuta, sistemul bancar a incheiat 2012 cu o rata a creditelor neperformante de 18,23%, nivel de aproape trei ori mai mare decat cel afisat dupa primul an de criza, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Presedintele Raiffeisen Bank a explicat ca bancile au cerut de ani buni solutii pentru problema creditelor neperformante, respectiv o trecere la standardele internationale de raportare a acestora.
“Adevarata intrebare este, desigur, cat de mare este diferenta (intre tari – n.r.). Singura care poate stii este BNR, deoarece are acces la datele consolidate. In opinia noastra, ceva trebuie facut. In caz contrar, Romania se va trezi in curand cu o rata a creditelor neperformante 20%, nivel care arata foarte rau in comparatie cu tarile vecine. Tari cu care suntem in competit