Ministerul Mediului a transmis vineri, prin intermediul Prefecturii Bihor, primele concluzii vizavi de problema rezervaţiei cu nuferi din Băile 1 Mai, aflată pe ordinea de priorităţi a Guvernului încă de la începutul acestui an, după secarea lacului termal Ochiul Mare.
După ce în 7 decembrie lacul cu apă termală Ochiul Mare al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea, din Băile 1 Mai, a secat, apoi a îngheţat, punând astfel sub semnul întrebării existenţa viitoare a ariei protejate, ministrul Mediului a dispus înfiinţarea unei comisii speciale de identificare a cauzelor acestul dezastru ecologic.
În 7 februarie, specialiştii guvernamentali au descins în Bihor, unde au discutat atât cu custodele rezervaţiei, Muzeul Ţării Crişurilor, dar şi cu specialişti în domeniu, urmată de o altă întâlnire la Minister, pe 18 februarie. Concluziile preliminare le-au făcut publice vineri, prin intermediul Prefecturii Bihor.
"Ambele întâlniri au dus la conturarea posibilelor cauze ce au contribuit la scăderea nivelului apei în rezervaţia naturală Lacul Peţea respectiv: nivelul de exploatare a resursei geotermale, mai alert decât ritmul de refacere al acviferului, nivelul precipitaţiilor şi debitele râurilor de suprafaţă şi cantitatea de masă lemnoasă exploatată în ultimii 10 ani în zona Munţilor Apuseni - Pădurea Craiului, care pare a influenţa negativ realimentarea acviferului", se arată într-un comunicat transmis vineri de prefectură.
Potrivit documentului, "pentru confirmarea supoziţiilor enunţate este necesar să se realizeze măsurători de monitorizare a nivelului hidrostatic al pânzei freatice şi a presiunii acviferului din lacul Ochiul Mare, prin instalarea de piezometre în jurul lacului şi de senzori în puţurile de forare din zonă. Corelarea acestor date va oferi o imagine asupra ponderii cauzelor ce au dus la scăderea presiunii acviferului şi la încetarea debi