Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să menţină între 8.000 şi 12.000 de militari, în principal instructori, în Afganistan, după retragerea trupelor combatante la sfârşitul anului 2014, anunţă oficiali din cadrul Alianţei.
Reuniţi la Bruxelles, miniştrii Apărării din statele NATO au discutat despre posibilitatea de a desfăşura între “8.000 şi 12.000 de militari în cadrul viitoarei misiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.
Ministrul afgan al Apărării, Bismullah Mohammadi, a confirmat cifrele evocate. Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a insistat pe faptul că este vorba de “opţiuni luate în calcul” şi că nu a fost luată încă nicio decizie. “Vrem să fim în măsură să avem flexibilitate”, a adăugat Panetta.
Poziţia româniei la reuniunea NATO
Cu ocazia reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO, ministrul Mircea Duşa a transmis aliaţilor şi partenerilor ISAF faptul că autorităţile române îşi menţin angajamentul pentru implicarea NATO în stabilizarea Afganistanului şi după 2014, ca principală prioritate de angajare operaţională externă a României.
În prima zi a reuniunii, au fost discutate modalităţile de implementare a sarcinilor de la Chicago din domeniul apărării, apărarea cibernetică, apărarea antirachetă, stadiul implementării reformelor aliate şi revizuirea finanţării comune a NATO.
Referindu-se la impactul negativ generat de scăderea continuă a resurselor alocate apărării de către statele membre NATO, ministrul Duşa a informat aliaţii despre decizia recentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de creştere anuală a bugetului apărării cu 0,3% din PIB. Această suplimentare va permite îndeplinirea, în 2016, a cerinţei NATO de asigurare a 2% din PIB pentru apărare.
Sesiunea de lucru în format ISAF a fost dedicată evoluţiilor recente, perspectivelor operaţiei şi procesului d