În niciun caz nu trebuie ca efectul acestui articol despre gadgeturi să fie o intervenţie brutală a vreunui părinte în viaţa copilului său dependent.
Mai ales dacă dependenţa este puternică, soluţia aruncării la gunoi a tabletelor, a punerii sub cheie a computerului sau a confiscării telefonului mobil este una din cele mai mari greşeli pe care o puteţi face. Înainte de a face orice demers, încercaţi mai întâi să depistaţi dacă într-adevăr copilul dvs. are o asemenea dependenţă, apoi urmăriţi să o înţelegeţi. Pentru că procesul înţelegerii copilului dvs. este de o importanţă crucială pentru reuşita "tratamentului de dezintoxicare" făcut ulterior.
Depistarea şi înţelegerea dependenţei
Mai întâi de toate, trebuie spus că acest puternic ataşament de jocuri pe calculator sau internet este o boală cu acte în regulă. Studiile pe pacienţi au arătat că nu numai ritmul cerebral al dependenţilor, ci chiar chimia organismului lor depinde de aceste mijloace exterioare. S-a observat, de pildă, că secreţia de dopamină - neurotransmiţătorul care determină stările de tonus psihic, de bună dispoziţie, dar şi tonusul muscular şi chiar contracţiile inimii - este în cantităţi suficiente doar atunci când dependentul se află în faţa ecranului. Privarea bruscă de principalul său mijloc de deconectare conduce la un adevărat sevraj, manifestat prin depresie, tulburări de apetit, labilitate psihică, insomnie, stări paroxistice de furie, uneori tendinţe spre suicid. Din aceste motive, mai ales la persoane atât de vulnerabile cum sunt copiii, investigarea şi apoi vindecarea de adicţia de gadgeturi trebuie făcute treptat. Mai întâi, trebuie să observaţi discret, dar cu foarte multă rigurozitate obiceiurile copilului. Putem vorbi de dependenţă atunci când apar mai mult de două din următoarele comportamente nefireşti:
- petrece în faţa ecran