O ordonanta de guvern care interzice primariilor sa contracteze noi credite daca au incheiat anul 2012 cu datorii, risca sa blocheze mai multe proiecte cu finantare europeana. Intr-o astfel de situatie este si Primaria Stauceni, care nu isi poate cofinanta un proiect in valoare de 100 de miliarde de lei vechi.
Primaria comunei Stauceni a obtinut in 2012 finantarea unui proiect privind realizarea unei retele de 24 de kilometri de canalizare, trei statii de pompare si o statie de epurare. Valoarea totala a investitiei este de 100 de miliarde de lei vechi din care 90 de miliarde reprezinta fonduri nerambursabile si 10 miliarde contributia Primariei Stauceni.
Cosmin Epuras, primarul comunei Stauceni, sustine ca din momentul in care a demarat procedura de licitatie pentru desemnarea constructorului care urma sa execute lucrarile, a inceput sa caute si sursa de cofinantare.
Cum bugetul din venituri proprii este de aproximativ 3,5 miliarde de lei vechi, singura solutie a fost apelarea la un credit bancar. Dupa discutii cu mai multe banci, pana la urma CEC Bank a acceptat sa acorde Primariei Stauceni un credit in valoarea 10 miliarde de lei vechi, cu o perioada de rambursare de 20 de ani.
Intre timp, Guvernul Ponta a emis o ordonanta prin care a interzis primariilor sa contracteze noi credite daca la data de 31 decembrie 2012 aveau datorii. Trebuie achitate arieratele si abia ulterior se pot face credite pentru investitii.
„Avem proiectul de canalizare si statie de epurare in satele Tocileni si Victoria. El este inceput deja iar termenul de finalizare a lucrarilor este 15 noiembrie. Cofinantarea pe care trebuie sa o asiguram noi este de 10 la suta, asta insemnand 10 miliarde de lei vechi. Am discutat cu CEC Bank pentru un credit pe 20 de ani, pentru sustinerea acestei investitii. Problema este ca s-a dat acea ordonanta de urgenta care interzice