Un accident care i-a provocat leziuni cerebrale a transformat viaţa unui om obişnuit, scoţând la iveală un talent pe care nu ştia că îl are. Va reuşi vreodată ştiinţa să facă acelaşi lucru?
Într-un articol publicat pe site-ul popsci.com, Adam Piore spune povestea vânzătorului devenit pianist.
Cum a început totul
În 2006, Derek Amato a suferit un accident. Mama sa l-a dus la spital, iar doctorii au stabilit că suferise o contuzie gravă. Au trecut săptămâni până ce adevăratele consecinţe ale accidentului au devenit vizibile: pierderea auzului, dureri de cap, pierderi de memorie.
Apoi, s-a petrecut ceva interesant. Amato şi-a vizitat un prieten care lucra la un studio de înregistrări, a văzut un pian şi a început să cânte, deşi anterior nu manifestase nicio înclinaţie în această direcţie. Degetele sale păreau totuşi să găsească ritmul instinctiv, iar Amato s-a pierdut în muzică. Când şi-a privit prietenul, a observat că avea ochii plini de lacrimi. Amato a cântat la pian timp de şase ore, după care s-a îndreptat spre casă, preocupat. A căutat pe Internet o explicaţie, iar rezultatele l-au uimit.
A citit despre Tony Cicoria, un chirurg ortoped care a fost lovit de fulger în timp ce vorbea cu mama sa la telefon. Cicoria a devenit obsedat de pian, a învăţat să cânte şi să compună. După ce a fost lovit la cap la vârsta de 10 ani, Orlando Serell putea numi ziua săptămânii pentru orice dată calendaristică. O cădere urâtă l-a transformat pe Alonzo Clemons în sculptor.
În sfârşit, Amato a descoperit numele lui Darold Treffert, un expert recunoscut în sindromul savantului, afecţiunea care denumeşte ceea ce i s-a întâmplat lui Amato. I-a trimis un email, iar Treffert i-a confirmat bănuielile. Făcea parte din cele 30 de cazuri cunoscute, ale unor oameni obişnuiţi care suferiseră traume cerebrale şi dezvoltau abilităţi aproape supraomeneşti