Libidou înseamnă dorinţa de satisfacere a instinctului sexual.Problema libidoului scăzut la bărbaţi este în cea mai mare parte provocată sau agravata din cauza unor factori cum ar fi stresul sau imposibilitatea de a avea un somn liniştit, consumul de tutun…. Pe primul loc însă se afla stresul. Mâncărurile tip fast-food, consumul de alcool, băuturile cu ingrediente chimice, au şi ele un impact extrem de mare asupra libidoului, dar şi asupra fertilităţii. La fel şi lipsa efortului fizic. 30 de minute de sport pe zi (jogging, tenis, înot, mersul pe jos…) de 3 ori pe săptămână vor face minuni şi în ceea ce priveşte libidoul.
Iată câteva plante cu ajutorul cărora vă puteţi optimiza viaţa sexuală.
Plante autohtone
1. Ţelină (Apium graveolens) este cea mai populară planta alimentară cu acţiune afrodiziacă. Vegetală se poate consuma ca atare (crudă sau preparată), sub formă de suc, decoct, tinctura (toate obţinute din rădăcini), infuzie (din pulbere de frunze), vin tonic (o rădăcină bine mărunţita şi 100 g de zahăr se lasă la macerat două-trei zile într-un litru de vin alb de bună calitate; se beau două paharele pe zi, unul la prânz şi altul la cină).
2. Usturoiul (Allium sativum), recomandat ca aliment, condiment sau preparat sub formă de decoct.
3. Sparanghelul (Asparagus racemosus), consumat crud sub formă de salată, cu puţin ulei sau cu suc de lămâie, sare şi piper.
4. Coriandrul (Coriandrum sativum), ce este în plus carminativ şi aromatic, putând fi consumat ca atare sau în infuzie.
5. Obligeana (Acorus calamus); decoct, la care se adăugă şi piper negru pişat.
6. Mutulică (Scopolia carniolica), bujorul (Dactylorhiza maculata) şi vinariţa (Galium odoratum) au în popor şi o denumire mai mult decât elocventa – sculătoare. Se impune totuşi moderaţie în administrare, întrucât cercetările au evidenţiat că prezintă un risc de intox