Ora de religie este obligatorie în 25 de state din 46 de ţări ale Europei, în timp ce în Franţa, Albania şi Macedonia materia nu este predată în şcolile publice, iar în restul este facultativă sau opţională, arată Patriarhia Română, într-un comunicat de presă, citând decizii ale CEDO din 2007.
Din 46 de ţări ale Europei, doar în trei state religia nu este predată în şcolile publice, respectiv Franţa, Albania şi Macedonia. Ora de religie este obligatorie în 25 de state, în restul fiind facultativă sau opţională, conform celor reţinute de CEDO în 9 octombrie 2007, cu ocazia judecării cauzei ”Hasan şi Eylem Zengin contra Turciei”, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Patriarhiei Române.
Într-o altă decizie CEDO, din 29 iunie 2007, în cazul "Folgero contra Norvegiei", se precizează că statele au dreptul de a difuza prin învăţământ sau educaţie informaţii sau cunoştinţe având, direct sau indirect, caracter religios sau filosofic.
Mai mult, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu autorizează părinţii să se opună la integrarea unui astfel de învăţământ sau educaţii în programa şcolară, se mai arată în comunicatul de presă.
De asemenea, CEDO nu a considerat o problemă caracterul obligatoriu al orei de religie, constatând faptul că, ”în Europa, învăţământul religios este profund legat de învăţământul secular”, susţine Patriarhia.
Scutire de la ora de religie, fără motivarea ei
”Doar două condiţii se cer respectate de statele care prevăd caracterul obligatoriu al orei de religie: să poată obţine o scutire de participare, în situaţia în care respectivul învăţământ are un caracter confesional accentuat (cauza «Folgero contra Norvegiei»), iar scutirea de a participa să nu implice obligaţia de a motiva în vreun fel solicitarea respectivă (cauza «Hasan şi Eylem Zengin contra Turciei»)”, mai arată comunicatul.
Patriarhia Rom