În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea fi-gurează, la ora actuală, 666 de tineri absolvenţi pentru care startul în viaţa profesională nu înseamnă decât 250 lei lunar, încasaţi ca indemnizaţie de şomaj. Şanse de angajare a acestora nu prea sunt, potrivit datelor transmise cotidianului nostru de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Anul trecut s-a reuşit încadrarea în muncă a 131 de absolvenţi, iar anul acesta se estimează că vor fi angajaţi încă 200, care vor primi prime de încadrare, iar potenţialii lor angajatori subvenţii.
Tinerii care-şi finalizează studiile, indiferent că acestea sunt liceale, postliceale, superioare sau de altă categorie, nu prea au cum să spere că vor reuşi să se desprindă de sub aripa părinţilor, câştigîndu-şi prin propria muncă măcar pâinea cea de toate zilele. Oferta de muncă făcută publică săptămânal de AJOFM Vrancea este săracă atât ca număr, cât şi ca meserii. Tinerii absolvenţi spun, de asemenea, că nu reuşesc să se angajeze nici pe vreun loc de muncă luat din rubrica de Mica Publicitate a ziarelor, fiindcă în majoritatea cazurilor li se cere... experienţă.
La ora actuală, în evidenţele AJOFM Vrancea sunt înregistraţi 666 de absolvenţi şomeri. Cei mai mulţi dintre ei, 554, au studii medii, 110 au absolvit o facultate, iar doi figurează ca muncitori. Aceştia au dreptul, pentru o perioadă de şase luni, la 250 lei acordaţi ca indemnizaţie de şomaj. După această perioadă, dacă nu-şi găsesc vreun serviciu, vor rămâne în continuare în evidenţa AJOFM Vrancea, însă fără să mai primească vreun ban. „Anul trecut s-au angajat 131 de absolvenţi, iar anul acesta, AJOFM estimează că va acorda subvenţii angajatorilor care încadrează absolvenţi şi prime de încadrare pentru 200 de persoane. La 31 ianuarie a.c., AJOFM Vrancea avea înregistraţi în baza de date un număr