Fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein îi recomandă noului secretar de Stat, John Kerry, să aibă în vedere susţinerea statului de drept şi iniţiativelor anticorupţie din România, afirmând că fără sprijinul SUA şi UE nu este "deloc sigur" că reformele în acest sens vor fi continuate. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Într-un text publicat pe blogul ambassadorsperspectives, citat de Mediafax, Gitenstein atrage atenția că la fel de importante precum priorităţile strategice şi militare este „continuarea sprijinului pentru aceia din România care susţin statul de drept şi iniţiativele anticorupţie".
De asemenea, Gitenstein arată că, dincolo de faptul că ultimele rapoarte ale Comisiei Europene şi ale Comisiei de la Veneţia au criticat evoluţiile din 2012, lecţia reală după criza de anul trecut este că "reformele privind activitatea instanţelor, a procurorilor şi poliţiei au început să funcţioneze".
"Dacă nu ar fi fost implementate reformele fundamentale cerute de UE prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), nu ar fi fost instituţiile legale care să poată rezista puternicelor forţe politice care au fost concentrate asupra lor", susține Gitenstein, care adaugă că, în cele din urmă, este meritul premierului Victor Ponta că el şi sistemul din România au respectat hotărârile Curţii Constituţionale şi "statul de drept a fost menţinut".
"Dar mai sunt încă multe lucruri importante de făcut. Într-adevăr, fără sprijinul susţinut al SUA, UE şi FMI, nu este deloc sigur că aceste reforme vor fi continuate. Ar trebuie să fie punctul principal al relaţiei noastre bilaterale îndeplinirea obiectivelor fixate în ultimul raport MCV şi în acordul de coabitare între premier şi preşedinte. Primul şi cel mai important dintre acestea este numirea unor persoane cu credibilitate, competenţă şi experienţă în funcţiile de procuror general şi procuror şef al DN