Ministrul Mircea Duşa a transmis aliaţilor şi partenerilor ISAF faptul că autorităţile române îşi menţin angajamentul pentru implicarea NATO în stabilizarea Afganistanului şi după 2014, ca principală prioritate de angajare operaţională externă a ţării, arată un comunicat de presă.
Duşa a făcut aceste declaraţii cu ocazia reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO.
În prima zi a reuniunii, au fost discutate modalităţile de implementare a sarcinilor de la Chicago din domeniul apărării, apărarea cibernetică, apărarea antirachetă, stadiul implementării reformelor aliate şi revizuirea finanţării comune a NATO.
Referindu-se la impactul negativ generat de scăderea continuă a resurselor alocate apărării de către statele membre NATO, ministrul Duşa a informat aliaţii despre decizia recentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de creştere anuală a bugetului apărării cu 0,3% din PIB. Această suplimentare va permite îndeplinirea, în 2016, a cerinţei NATO de asigurare a 2% din PIB pentru apărare.
Sesiunea de lucru în format ISAF a fost dedicată evoluţiilor recente, perspectivelor operaţiei şi procesului de tranziţie, care va cunoaşte un moment cheie în primăvara acestui an, odată cu demararea ultimei tranşe de provincii şi districte transferate autorităţilor afgane. Au fost, de asemenea, discutate redislocarea trupelor şi echipamentelor ISAF din teatrul afgan şi procesul de planificare pentru misiunea de pregătire şi asistenţă post-2014 (Resolute Support).
Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii a fost cooperarea NATO - Ucraina în domeniul apărării. În reuniunea Comisiei NATO - Ucraina, delegaţia oficială a exprimat sprijinul României pentru susţinerea Ucrainei în procesele de reformă din acest domeniu.
Din delegaţia română au făcut parte şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă şi directorul general al