Cea de a doua ediţie Kitchen Stories- povești, idei și găteli în jurul bucătăriei din Fabrica de Pensule- o aduce la Cluj pe Ami Barak, curator și critic de artă la Paris, care va vorbi de gastronomia moleculară.
"Pornind de la asumpția că modernitatea s-a constituit ca o formă de dezvoltare permanentă și o reînnoire constantă, ceea ce mă preocupă este încercarea de a înțelege forme de expresie inovatoare în cultura contemporană. Privind fiecare aspect al temei, este evidentă observația că cele mai neobișnuite, neașteptate jocuri se joacă în domeniul gastronomiei, în mod particular în domeniul gastronomiei moleculare. Acest nou moment al gastronomiei este fructul colaborării dintre Hervé This, din Franța, și Nicholas Kurti, englez din Oxford, data oficială a lansării conceptului fiind 1992. Ceea ce au realizat ei este o revoluționare a gătitului prin cercetarea chimiei și a fizicii culinare și a transformării ingredientelor. Gusturile și felul în care arată alimentele au primit astfel un nou avânt. Grație tehnicilor recelui și a caldului, a controlului temperaturii de gătit, prin utilizarea gheții uscate și a emulsiilor s-au create noi texturi, arome și gusturi noi. Ceea ce este astfel accentuat este interesul pentru acte senzoriale asociate actului de a mânca", spun organizatorii.
Dar ce are de-a face gastronomia moleculară cu arta contemporană?
Procesele utilizate în arta contemporană sunt similare gastronomiei moleculare, chiar complementare. Ceea ce fac artiștii este tocmai să preia elemente din istorie, în același timp respingând conservatorismele - raționalizează și redefinesc arta. Transformă forme, amestecă idei, reflectă procese, ascut minți, truchează obiecte și materiale, singularizează atitudini, politizează dorința și emulsionează statutul fiecărei acțiuni.
Ami Barak, specialistul care va vorbi despre cina croamtiă de la Cluj, e