De zeci de ani subiectul privind dieta si acneea continua sa fie controversat. Acum, cercetatorii afirma ca studiile din ultimii ani arata ca dieta chiar are impact asupra asupra sanatatii pielii.
Un raport realizat pe baza a mai multor studii din ultimii 50 de ani, a concluzionat ca un consum de alimente cu un indice glicemic mare si lapte, nu numai ca agraveaza acneea, dar acolo unde ea nu exista o poate face sa apara.
Milioane de adolescenti si adulti sunt afectati de aceasta afectiune dermatologica. Aceea este cauzata de o combinatie de prea mult sebum si o aglomerare de celule moarte ale pielii care infunda porii determinand formarea unei infectii locale.
Se crede ca productia excesiva de sebum este cauzata de fluctuatii hormonale, lucru care explica de ce 80% dintre adolescenti se confrunta cu astfel de probleme ale pielii.
Chiar daca cosurile in sine nu prezinta un pericol, acneea severa poate duce la anxietate, respect de sine scazut si depresie.
De la sfarsitul secolului al XIX-lea, oamenii de stiinta au asociat acneea cu ciocolata, zaharul si grasimile. Totusi, studii realizate in anii ‘60 au negat aceasta legatura.
„Ceva ma recent, dermatologii si dieteticienii au au inceput sa acorde iar o atentie sporita relatiei dieta-acnee si au devenit foarte interesati in rolul pe care nutritia il joaca in terapia medicala a acneei”, a explicat dr. Jennifer Burris.
Consumul de alimente cu indice glicemic mare, cele care se absorb repede in fluxul sangvin, au un efect direct asupra severitatii acneei tocmai din cauza ca acestea declanseaza fluctuatii hormonale.
Un studiu din 2007 realizat in Australia a aratat ca in cazul tinerilor de sex masculin care au urmat o dieta stricta, in care au avut voie sa consume doar o alimente cu indice glicemic mic, acneea lor s-a ameliorat.
Laptele, pe de alta parte, agraveaz