Sistemul medical al Văii Jiului e zguduit de reorganizare, iar managerii fac calcule şi împart personalul şi banii. Aşa se face că o infirmieră are în grijă şi 15 bolnavi, dar trebuie să facă faţă.
Au rămas puţini, iar unele unităţi medicale trebuie să facă în continuare concedieri. Aceasta este situaţia în Valea Jiului, unde managerii de spitale sunt nevoiţi să se descurce cum pot. Asta în condiţiile în care banii sunt mai puţini, pacienţii ajung cu sutele la spitale, iar asistentele, infirmierele şi ingijitoarele muncesc pe rupte.
„În cadrul unei secţii, infirmierele sunt normate la numărul de paturi. Şi normarea este undeva la 12 – 15 paturi şi depinde de secţie. Pe ATI, spre exemplu, numărul de infirmiere este mai mare, deci norma de lucru este mai mică, dar e mult mai mult de lucru cu pacienţii. La fel se îmtâmplă şi la chirurgia plastică. La recuperare, însă, numărul de paturi de care răspunde o infirmieră este mai mare, deci automat norma este mai mare”, a declarat dr. Alin Vasilecu, managerul Spitalului de Urgenţă din Petroşani.
La Spitalul din Petroşani sunt 627 de paturi, care în cea mai mare parte a timpului sunt ocupate în totalitate, dar deconturile la CAS se fac pentru doar 490 de pacienţi. Spitalul are 400 de asistente, 110 infirmiere şi 90 de îngrijitoare, iar medicii recunosc că li se cere mai mult decât e normal.
„Din păcate problema nu se pune dacă ele se descurcă sau nu. Este numărul de pacienţi de care secţia trebuie să se îngrijească. Şi atunci, personalul medical, mediu şi auxiliar încearcă să-şi desfăşoare activitatea aşa încât să acopere tot ceea ce este de făcut”, mai spune dr.Vasilescu.
Managerul Alin Vasilescu, cel care conduce cea mai mare unitate medicală din Valea Jiului, spune că încearcă astfel să se încadreze în normativele la nivel naţional, dar recunoaşte că mai are nevoie de oameni.
„Există un m