ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriţie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
Unii oameni au predispoziţia maladivă de a reacţiona într-un mod specific la polenul plantelor, buruieni sau copaci, animale şi chiar la alimentele pe care le consumă. O alergie poate apărea sub formă de afecţiuni ale pielii (urticarie, edem sau erupţie), ale nasului sau sinusului paranazal (secreţii nazale, lacrimi, guturai), ale tractului gastrointestinal (spasm, diaree sau constipaţie), sistemului scheleto-muscular (dureri în articulaţii şi reducerea flexibilităţii) sau capului (dureri de cap, depresie, excitaţie, somnolenţă, insomnie sau irascibilitate). Manifestările pot fi diferite, însă în majoritatea cazurilor, alergia este provocată de anumiţi componenţi alimentari. Unii alergeni alimentari sunt evidenţi: aţi mâncat căpşune şi v-aţi acoperit de erupţii. În acest caz, cauza este clară. Însă deseori este necesar un interval mare de timp, pentru descoperirea cauzei alergiei, fiindcă multe din produsele pe care le utilizăm conţin un număr mare de ingrediente, fiecare dintre ele putând provoca sindromul alergic.
Pentru a depista alimentele nocive, este nevoie de verificări sistematice: cel puţin pentru trei-patru săptămâni, trebuie exclus din alimentaţie produsul suspectat şi toate alimentele care îl conţin. Pe parcursul acestei perioade, simptomele alergice trebuie să dispară. Dacă nu, înseamnă că produsul suspectat este inofensiv pentru dvs.
Ca tratament naturist vă recomand:
Intern: Bettarax, Margusa, Denoxinal, Ulei de peşte, Megaimun, Brusture, Echinacea, Apis CH7, Tonic imunitar "E-lite". Local: unguent cu nuc.Tonicul imunitar "E-lite" este preparat în farmacia noastră şi conţine miere, propolis, polen, lăptişor de matcă, tincturi de muguri de plop, echinacea, ridiche neagră, salcie