Speciile de floră şi faună din zona Munţilor Măcinului vor fi monitorizate cu ajutorul unui laborator mobil pe care Administraţia urmează să îl achiziţioneze. De asemenea, unele cuiburi de păsări vor fi supravegheate online prin intermediul a trei camere video, din incinta Centrului de Vizitare şi Informare care este în construcţie în comuna Greci.
„Camerele vor fi amplasate în zona cuiburilor a trei specii de păsări care au un comportament complementar, în aşa fel încât să le putem urmări din martie şi până în octombrie. Vor fi trei camere video care vor avea şi rol ştiinţific, iar prin intermediul lor vom putea urmări comportamentul acestor specii. Conceptul pe care noi îl folosim este preluat de la parcurile naţionale din Irlanda, deşi astfel de camere au mai fost amplasate şi în România, dar nu cu vizualizare online”, a declarat directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului.
Laboratorul mobil va monitoriza speciile din zona Munţilor Măcinului
În acelaşi timp, laboratorul mobil va urmări modul în care evoluează mai multe specii de floră şi faună, printre care clopoţelul dobrogean, fluturi sau gândaci.
„Ne-am propus să monitorizăm nouă specii de floră și faună de interes european și vom avea şi o altă activitate prin care urmează să achiziționăm un laborator mobil care ne va ajuta la monitorizarea acestor specii”, a precizat Vasile Bădilaş, managerul proiectului.
„Acest laborator va permite în orice moment Administraţiei Parcului să verifice cu mijloace proprii toţi factorii abiotici din jurul unei activităţi economice şi nu mai avem nevoie să vină cineva cu un studiu de evaluare a impactului asupra mediului sau să fim nevoiţi să îl credem de multe ori, agentul economic prezentându-se de fapt nişte studii plătite ca să iasă bine, şi să ne spună că activitatea sa nu are un impact negativ. Acest laborator ne va da o mare a