De la inceputul crizei, salariile romanilor au scazut in mod constant. Nici pentru 2013 specialistii nu vin cu vesti prea bune. Cresteri salariale se anunta in domeniul IT si auto. Dar nici aici majorarile nu vor fi semnificative. Media de crestere va fi de doar 5 la suta. Studiile arata faptul ca 42 la suta din companii nu au de gand sa creasca salariile in 2013.
De la inceputul crizei, aproape toti romanii au fost afectati de reduceri salariale. Cei din sistemul bugetar au fost primii care au avut de suferit, veniturile lor scazand chiar si cu 25 la suta. Nici cei din domeniul vanzarilor, auto, presa sau sitemul bancar nu au dus-o prea bine. In intervalul octombrie 2011 -octombrie 2012 salariul angajatilor din sistemul bancar a scazut cu 10 la suta, iar din resa romaneasca au fost concediati 6000 de juirnalisti. Pentru 2013 cele mai optimiste calcucule arata ca doar in sectorul it , auto si asigurari salariile vor fi majorate, in rest anul 2013 va fi unul al stangnarii.
Cei mai norocoşi sunt angajaţii din domeniul IT. Aceştia vor avea parte, în 2013, de o creştere salarială de 8 procente
Specialistii economici sustin ca salariile din România vor crește în continuare cu rate modeste, mai mici decât nivelul inflației și vulnerabile la deprecierea monedei naționale". Romania continua sa fie pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste castigul angajatilor .
Stand -up Ionel Lespuc faceti grafica aici
Câştiguri în Europa
România 67 de euro
Polonia 117 de euro
Cehia 100 de euro
Croaţia 91 de euro
Ungaria 81 de euro
Rusia 133 de euro
România se menține printre statele cu cele mai mici salarii din Europa Centrală și de Est. Pentru acelaşi timp de slujbă, un rus câştigă 133 de euro, un polonez, 117, un ceh, 100 de euro, un croat, 91, un ungur, 81, iar din păcate, la coadă, un român, cu 67 de euro
Astfel