Cea mai mare unitate medicală din judeţul Cluj este în situaţie critică. Din cauza lipsei de personal, la Spitalul Judeţean s-a ajuns ca o asistentă să facă munca a trei, iar o infirmieră să aibă grijă de peste 50 de pacienţi internaţi în secţii diferite. Conducerea spitalului susţine că activitatea medicală se desfăşoară tot mai greu de la o zi la alta.
Activitatea unităţii medicale se deşfăşoară tot mai greu. Asta pentru că s-a ajuns în situaţia ca aceiaşi angajaţi să lucreze şi pe două secţii diferite, ceea ce înseamnă alergătură continuă de la un etaj la altul. Cele mai afectate de lipsa de personal rămân blocurile operatorii şi secţiile de terapie intensivă. Deficitul de asistente şi infirmiere începe să fie simţit şi la alte secţii.
„Mai avem o problemă nou aparută la secţiile de psihiatrie. Chiar aş putea să dau exemplu secţia de toxicomani unde sunt doar două infirmiere şi unde am ajuns în imposibilitatea de a acooperi toate cele trei ture”, a declarat dr. Monica Costin, director îngrijiri medicale Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Puţine la număr, asistentele spun că din cauza volumului prea mare de muncă, multe au ajuns să se îmbolnăvească.
„În momentul în care una dintre colegele mele se îmbolnăveşte, de multe ori suntem în situaţia în care nu avem cu cine să o înlocuim, iar povara muncii rămâne pe umerii celorlalte colege”, a declarat şi Ana Maria Ionuţ, asistentă şefă la Spitalul Judeţean Cluj.
Asistentele spun că sunt zile în care pleacă epuizate. Ele spun că nu au ce face şi că încearcă să se adapteze din mers.
„Nu apucăm să ne facem treaba la timp, stăm cu pacientul la pansament şi la tratament. Pur şi simplu nu mai avem timp pentru alte probleme ale pacientului”, spune o asistentă.
Infirmierele sunt şi mai afectate. S-a ajuns ca pe un schimb să lucreze una singură. Astfel, o infirmieră este nevoită să acopere un v