Pe 12 aprilie 1961, aflat la bordul navetei spaţiale Vostok 1, cosmonautul sovietic Iuri Alekseevici Gagarin devenea primul om "călător" în spaţiu.
Pilotul de teste şi tehnicianul în vârstă de 27 de ani, devenea, de asemenea, primul om care a făcut o orbită în jurul Pământului, reuşită de capsula sa spaţială în 89 de minute. Vostok 1 a orbitat în jurul Pământului, la o altitudine maximă de 187 de mile şi a fost condus integral de un sistem de control automat.Cucerirea sovietică a spaţiului reprezenta proba supremaţiei comunismului în faţa capitalismului.
Triumful "primului om sovietic în spaţiu", a reprezentat o lovitură puternică pentru Statele Unite, care planificaseră primul lor zbor în spaţiu în mai 1961. Mai mult, Gagarin a orbitat în jurul Pământului, ceea ce nu a reuşit să pună la punct programul spaţial american decât în februarie 1962, în momentul în care John Glenn a orbitat iî jurul Pământului de trei ori, în naveta Friendship 7. Singura afirmaţie atribuită lui Gagarin în timpul de o oră şi 48 de minute petrecut în spaţiu a fost: "Zborul se desfăşoară normal, sunt bine".
S-a prăbuşit
După ce a fost anunţată realizarea sa istorică, modestul şi carismaticul Gagarin a devenit brusc faimos în toată lumea. A primit Ordinul Lenin şi i-a fost acordat titlul de erou al Uniunii Sovietice, au fost ridicate monumente în onoarea sa, şi mai multe străzi au primit numele lui. În 1968, Gagarin, în vârstă de 34 de ani, facea un exerciţiu de zbor, când avionul în care se afla celebrul cosmonaut şi copilotul său s-a prăbuşit...
Iuri Gagarin şi copilotul sau, Sereghin, se urcaseră în carlinga unui MIG-15 cu reacţie, pentru un zbor de rutină. După puţin timp, aeronava, grea de cinci tone, avea să se zdrobească la contactul cu solul, provocând decesul instantaneu al celor doi aviatori. Imediat, trupe speciale ale KGB au fost aduse, încercui