Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj fostului comisar european Gunter Verheugen se anunța una de un festivism clasic : politicieni ”pe alese” (în funte cu premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlățean, și fostul premier, redevenit primar, Emil Boc), discursuri măgulitoare, fotografii și declarații de presă ”pentru istorie”. Istorie a făcut însă protestul unui grup de tineri, deranjați de politizarea universității și de acțiunea de spălare de imagine a unui politician european, sancționat pentru încălcarea eticii chiar de către instituția din care a făcut parte, Comisia Europeană1. Un protest care aduce în discuție atât modul în care România a fost acceptată în Uniunea Europeană, cât și practicile prin care deciziile importante sunt luate în favoarea unor grupuri de interese și presiune, cu încălcarea transparenței și a regulilor democratice. Ramona Duminicioiu, unul dintre protestatari, a acordat un interviu în exclusivitate pentru ”VoxPublica” în care vorbește atât despre motivele protestului, cât și despre reacțiile politicienilor vizați și ale presei pe marginea protestului.
***
Mihai Goțiu: Ce v-a deranjat cel mai mult: activitatea de lobby-ist a lui Verheugen, politizarea UBB, spălarea imaginii fostului comisar european cu ajutorul unei instituții academice?
Ramona Duminicioiu: Tot. Verheugen, în calitate de fost comisar nu are voie să facă lobby, deoarece contravine normelor de etică după care funcţionează Comisia Europeană (CE). Din comunicarea oficială la nivelul comitetului de etică al CE şi al secretariatului general CE reiese că Verheugen a fost într-o situaţie de conflict de interese şi drept urmare a fost sancţionat. In 2011 i s-au restrâns drepturile, interzicându-i-se să mai intre în contact cu instituţii europene pentru aproape doi ani. Nu c