Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, ieri, supunerea dezbaterii publice a proiectului pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Poate cea mai importantă prevedere pusă pe masa discuţiilor face referire la automobilele înmatriculate în alte state membre ale Uniunii Europene şi care pot fi conduse pe drumurile publice din ţara noastră pentru o perioadă de maximum 30 de zile. Un alt aspect demn de amintit este acela că, din 15 martie, toate procesele intentate statului român legate de obligativitatea înmatriculării unui automobil fără plata taxei de primă înmatriculare vor rămâne fără obiect. Şi asta pentru, de la jumătatea lunii viitoare, intră în vigoare noua taxă de timbru. Aceasta pare că a fost special gândită pentru a limita valul de procese deschise de cetăţeni autorităţilor în vederea înmatriculării maşinilor fără a se achita taxa specifică.
Tot ieri, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că reglementarea propusă dezbaterii publice urmăreşte „crearea premiselor necesare actualizării permanente a evidenţei vehiculelor înmatriculate, facilitând identificarea utilizatorilor acestora şi instituirea unui mecanism suplimentar de asigurare a executării sancţiunii amenzii contravenţionale, care, pe cale de consecinţă, va reduce substanţial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale menite să asigure disciplina şi siguranţa traficului rutier". În acest sens, autorităţile centrale au propus „instituirea obligaţiei persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în România, care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, de a prezenta, la cererea poliţistului rutier, pe lângă documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele refe