La sfârşitul acestei săptămâni, pe 24 şi 25 februarie, în Italia se vor ţine primele alegeri generale în decurs de aproape cinci ani.
Ultima dată când au mers la vot pentru a alege membrii ambelor camere ale Parlamentului a fost când Romano Prodi a părăsit postul de premier, în 2008.
Cinci ani şi o criză financiară mai târziu, multe schimbări s-au petrecut în ţară, se arată într-un articol publicat pe site-ul EU Observer.
Italia încă este a opta cea mai mare economie a lumii şi a treia cea mai mare din zona euro, dar volatilitatea pieţelor a adus-o aproape de faliment anul trecut, când rata de şomaj în rândul tinerilor, potrivit Comisiei Europene, a ajuns la 37%.
Între timp, cea mai mare bancă de investiţii din Italia, Mediobanca, a avertizat că dacă Silvio Berlusconi va câştiga alegerile, victoria sa ar putea declanşa un şoc pe pieţele financiare.
Într-un interviu pentru EU Observer, Prodi a evidenţiat cele două motive care stau la baza crizei economice din Italia.
„O mare parte din responsabilitate (n.r.: în ce priveşte situaţia economică dificilă) îi revine mafiei“, a spus el.
„În Italia ai companii foarte eficiente şi achiziţii ale ţărilor străine, dar nu există investiţii în energia verde şi nici în cercetare. Italia nu este cunoscută pentru asemenea iniţiative. Ce vreau să spun? Companiile străine sunt dornice să cumpere acţiuni în Italia, dar nu vor să îşi asume mai multe riscuri, din cauza acestei probleme pe care o avem în Italia, chiar dacă este limitată la aceste regiuni şi se duce o luptă continuă împotriva sa“, a adăugat el.
Prodi a spus că al doilea motiv este birocraţia din Italia.
„Diferenţa dintre acum şi acum 20 de ani este că zilele astea oamenii iau decizii atât de rapid. Vezi companii care se mută de pe o zi pe alta din Statele Unite în Asia. Aşadar dacă ai o administraţie publică care