ANSVSA s-a autosesizat, ca urmare a deciziei ministerului sarb al agriculturii de a retrage de la vanzare lapte suspectat de contaminare cu aflatoxina si a demarat actiuni de verificare in acest sens. Din datele obtinute rezulta ca nicio cantitate din laptele produs in Serbia nu a ajuns pe piata din Romania.
Precizam ca nu exista nicio alerta a Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje de la nivel european, care sa implice Romania privind lapte originar din Serbia, contaminat cu aflatoxina. ANSVSA verifica in cadrul Programelor anuale prezenta si nivelurile admise pentru aflatoxine in furaje, lapte si produse de origine nonanimala.
In anul 2012 au fost analizate 81 de probe din lapte si produse lactate pentru acest tip de determinari, toate cu rezultate conforme.
Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Acestea se dezvolta in seminte de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate), arahide, cereale si produse de origine animala (branzeturi fermentate, preparate de carne, etc.).
Conditiile de depozitare ale cerealelor si plantelor care sunt destinate consumului uman influenteaza dezvoltarea acestor mucegaiuri, cresterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate si temperatura ridicate si lipsa ventilatiei.
Laptele, branzeturile, ouale si carnea pot contine aflatoxine ca urmare a consumarii de catre animale si pasari a furajelor contaminate cu aflatoxine. ANSVSA s-a autosesizat, ca urmare a deciziei ministerului sarb al agriculturii de a retrage de la vanzare lapte suspectat de contaminare cu aflatoxina si a demarat actiuni de verificare in acest sens. Din datele obtinute rezulta ca nicio cantitate din laptele produs in Serbia nu a ajuns pe piata din Romania.
Precizam ca nu exista nicio ale