Jules Evans
Filosofie pentru viaţă şi alte situaţii periculoase
Editura Publica
Traducere din limba engleză de Dan Crăciun. "Această carte este şcoala visată de mine, curriculumul meu ideal, încercarea mea de-a livra ceea ce ar fi să semene cu un bilet de intrare la Şcoala din Atena. Am strâns laolaltă doisprezece dintre cei mai mari profesori din antichitate, ca să ne înveţe lucruri ce sunt adeseori scoase din educaţia modernă: cum să ne stăpânim emoţiile, cum să ne purtăm în societatea de azi, cum să trăim o viaţă armonioasă. Aceşti profesori ne învaţă arta dezvoltării personale (Cicero scrie că filosofia ne învaţă "să fim propriii noştri doctori"), însă o dezvoltare personală de cel mai bun soi, care nu se centrează îngust asupra individului, ci ne deschide, în schimb, minţile şi ne conectează cu societatea, ştiinţa, cultura şi cosmosul.
Fiecăreia dintre diferitele filosofii pe care le vom cunoaşte, i-am adresat trei întrebări:
- În primul rând, ce tehnici de dezvoltare personală putem prelua din respectiva filosofie şi folosi în viaţa noastră?
- În al doilea rând, putem să îmbrăţişăm această filosofie ca pe un mod de viaţă?
- Şi, în sfârşit, ar putea această filosofie să formeze baza unei comunităţi sau chiar a unei întregi societăţi?
În cazul fiecărei filosofii, am luat interviuri unor oameni care au folosit ideile acesteia în propriile lor vieţi, ca să depăşească nişte probleme serioase şi să ducă o viaţă mai bună. Merită să spunem de la început că, deşi filosofia mi-a fost de mare ajutor, eu nu mă consider filosof, ci mai degrabă un jurnalist curios să cunoască modul în care oamenii aplică aceste idei antice în viaţa modernă."
Jules Evans conduce Well-Being Project de la Centre for the History of the Emotions at Queen Mary, University of London. Este fondator al London Philosophy Club, cel mai mare club de filo