Românca Alexandra Carides, o cercetătoare stabilită în SUA, a beneficiat cu succes de tratamentul pe care l-a testat, în calitate de coordonator al studiilor clinice, timp de peste 10 ani. Astăzi, ea se poate considera un om sănătos.
Neîncrederea românilor în studiile clinice este nejustificată, susţine Alexandra Carides (50 de ani), doctor în biostatistică în cadrul Universităţii Temple, din Philadelphia, SUA, şi cercetător al companiei Merck. O spune însă nu doar din punctul de vedere al cercetătorului şi al reprezentantului medical, ci şi din perspectiva bolnavului, a pacientului cu cancer.
Tratamentul pe care ea însăşi l-a monitorizat pe parcursul ultimelor faze de testare, Emend a participat semnificativ la faptul că astăzi este un om sănătos, a povestit, săptămâna trecută, specialista, aflată la Bucharest Forum Healthcare, o dezbatere despre problemele din sistemul sanitar românesc, organizată de Institutul Aspen, Adevărul Group şi de compania de consultanţă Link Resource.
Un diagnostic deloc surprinzător
În 2008, Alexandra Carides a fost diagnosticată cu cancer de endometru. Un diagnostic neaşteptat, atât pentru că ea se simţea perfect sănătoasă, nu avea nicio neplăcere, nicio manifestare neobişnuită, cât şi pentru că soţul ei fusese, nu cu mult timp în urmă, depistat şi el cu o formă de cancer. Şi care este
probabilitatea ca, într-un cuplu, ambii parteneri să fie victime ale cancerului la o vârstă relativ tânără? Destul de mare, ar spune Alexandra Carides, din moment ce statisticile, specialitatea ei, arată că riscul de a dezvolta o formă de cancer este de 1 la 4 la femei şi de 1 la 3, în cazul bărbaţilor.
Nici forma de cancer cu care ea a fost diagnosticată nu ar trebui să fie deloc surprinzătoare, cancerul de endometru fiind a patra formă de cancer pe parcursul vieţii, ca frecvenţă, în România, ţara ei de origine, şi prim