Comisia Europeană (CE) a înrăutăţit prognoza de variaţie a Produsului Intern Brut (PIB) al României pentru anul viitor la plus 2,5%, faţă de estimarea de 2,7% înaintată în toamnă, principalul motor de creştere urmând să fie cererea internă, în timp ce exporturile nete vor avea un aport negativ.
În privinţa anului în curs, CE a modificat prognoza de creştere economică de la 2,2% la 1,6%, estimarea fiind astfel adusă în linie cu cea înaintată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi cu cea pe care este fundamentat bugetul pe 2013. Exporturile vor contribui negativ la creşterea economică din acest an, din cauza înrăutăţirii condiţiilor economice de pe principalele pieţe de export şi creşterii importurilor, potrivit prognozei economice de iarnă prezentate vineri de CE.
În privinţa cererii interne, investiţiile vor avea cel mai important aport pozitiv la creştere, deşi contribuţia acestui indicator va încetini în comparaţie cu anul trecut din cauza activităţii economice sub aşteptări din celelalte ţări ale Uniunii Europene. Evoluţia consumului privat ar urma să accelereze, însă ar putea fi încetinită de situaţia financiară dificilă a gospodăriilor şi de accesul limitat la creditele de consum.
Spre deosebire de perioada 2010-2012, consumul guvernamental ar putea aduce o contribuţie marginal pozitivă la creşterea economică, în urma majorării salariilor din sectorul bugetar, se spune în raport. În 2014, creşterea economică a României va avea o compoziţie similară anului curent, cu cererea internă ca principal motor de dezvoltare, o contribuţie semnificativă a investiţiilor şi un aport negativ din partea exporturilor nete, însă mai slab decât în 2013. Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% anul trecut.
Comisia Europeană (CE) a înrăutăţit prognoza de variaţie a Produsului Intern Brut (PIB) al României pentru anul viitor la plus 2,5%, faţă de estimarea