Miriam Buzgău şi proiectul său “Planetariu 2000” au obţinut premiul special al juriului la concursul naţional TechSchool
Miriam Buzgău, elevă în clasa a X-a A la Liceul Teoretic German „Johann Etttinger” Satu Mare, a câştigat premiul special al juriului în cadrul unui concurs de proiecte organizat de TechSchool şi UPC. Premiul, evaluat la aproximativ 3000 de euro, constă într-o participare la tabăra de vară organizată în 2013 la centrul educaţional NASA – Kennedy Space Center.
A inventat planetariul mobil 3D
Miriam a participat la concurs cu proiectul “Planetariu 2000”, care reprezintă un planetariu mobil, o idee care susţine că i-a venit din necesitate. „Locuiesc în Satu Mare, unde nu există planetariu. Ştiind că problema există nu numai la Satu Mare, dar şi în locurile izolate, de exemplu satele mici din munţi, m-am gândit la un planetariu mobil. “Planetariu 2000” este o camionetă, dotată cu un planetariu 3D, locuri de şezut, machete de planete, hărţi şi cărţi despre cosmos. Camioneta ar putea face turul ţării, pentru a educa şi copiii care nu au acces la un observator astronomic sau planetariu”, ne-a declarat Miriam.
Profesorii din liceul sătmărean au numai cuvinte de laudă despre premiantă. “Miriam este o eleva deosebită, pasionată de fizică şi astronomie”, a declarat Rodica Moise, dirigintele elevei.
599 de proiecte în cursă, patru învingători
Competiţia, în care liceana s-a clasat printre cei patru premianţi, a fost organizată pe trei arii ale tehnologiei: programare, robotică şi astronomie. La concurs au participat 569 de proiecte ale elevilor din toată ţara, care şi-au înscris, pe platforma TechSchool.ro, ideile despre cum pot schimba viaţa de zi cu zi a oamenilor prin intermediul tehnologiei. Alături de proiectul “Planetariu 2000” creat de Miriam Buzgău, organizatorii au acordat alte trei premii. „Robo Hand”, proie