După câteva zile de proteste de stradă, guvernul Bulgariei și-a depus demisia. Motivul protestului era simplu: facturile mărite la energie. La noi, protestele de stradă nu au rezolvat nimic, anul trecut. De fapt, noi nici nu am avut proteste de stradă. O grevă la o firmă mai mare ar fi produs mai mult haos în centrul Bucureștiului, decât marile proteste de stradă de la noi.
Tipic românesc, bătălia asta se duce la televizor și nu îi include pe telespectatori. Românii sunt săriți din schemă. De ei e nevoie la alegeri. Iar atunci doar prezența lor fizică e solicitată, votul se cumpără. Asistăm zilnic, parcă lobotomizați, la un spectacol din ce în ce mai penibil. Și suntem incapabili să reacționăm, să schimbăm canalul sau să renunțăm la televizor. Presa nu mai e presă, jucând rol de oficios, pe lângă partidele politice. Jurnaliștii, ajunși biete instrumente în mâna mogulilor, se consolează cu ideea că mogulul lor e mai curat decât mogulul altora. Iar partidele politice au ajuns adevărate organizații mafiote, unde accesul se face pe bază de apartenență clară la un grup de interese ilicite, foarte bine definit. Competența, principiile, verticalitatea nu sunt criterii de promovare în societatea românească, unde la putere se află, de 22 de ani, mafia.
Vreți să vă cumpărați o organizație de partid? E simplu. Aveți nevoie de o șpagă dată la șeful cel mare și de niște prieteni, pe care să-i faceți membri peste noapte. Apoi, totul e o formalitate.
În Anglia, jurnaliștii de la BBC au intrat în grevă, în semn de protest față de concedierile anunțate. Ei au motivat că nu mai pot respecta standardele editoriale, în condițiile în care sunt dați afară oameni. Iar standardele în materie de jurnalism de televiziune chiar sunt stabilite de BBC. Acum, se fac renegocieri, se semnează protocoale. În România, TVR face concedieri. Ați văzut ceva proteste? Ce s-ar fi întâmp