Dezvăluirile, veridice sau nu, care au marcat în 2012 scandalul scurgerilor de informaţii "Vatileaks", reapar în atenţia publicului din cauza unui presupus "lobby gay" la Vatican.
În timp ce "Vatileaks" l-a eliberat din graţia papală pe majordomul Paolo Gabriele, două articole, ale cotidianului La Repubblica şi săptămânalului Panorama, l-au readus în atenţia publicului.
Potrivit Repubblica, decizia lui Benedict XVI de a renunţa la funcţia de papă poate să fi fost influenţată şi de supărarea profundă pe care i-a provocat-o aflarea unui capitol al anchetei ultra-secrete, efectuate în Curie, de către o comisie de trei cardinali pensionaţi, care făcea referire la un "lobby gay" la Vatican.
În articolul încărcat de formulări senzaţionale şi intitulat "Sex şi carieră, şantajele de la Vatican dinaintea demisiei lui Bendict XVI", cardinalul spaniol al Opus Dei, Julian Herranz, şeful comisiei, a prezentat, la 9 octombrie, în faţa Papei dosarul "cel mai obscen", "o reţea transversală unită prin orientarea sexuală" când "pentru prima dată cuvântul homosexualitate a fost pronunţat" în locuinţa pontificală.
Potrivit Panorama, acţiunile de "lobby gay" de la Vatican, "au fost de departe cele mai influente şi mai ramificate dintre toate cele care au existat în sânul Curiei" romane.
Potrivit Repubblica, raportul a precizat că anumiţi prelaţi au fost supuşi "influenţei exterioare" (altfel spus şantajului), din partea unor laici, cu care erau asociaţi prin legături "de natură lumească".
Vaticanul a arătat greşeli grave în articolul de presă, declarând că nu trebuie luat în serios. "Speculaţiile, fantasmele şi opiniile difuzate de presă în acea perioadă" nu trebuie "nici dezminţite, nici comentate, nici confirmate", a adăugat părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun.
Potrivt specialistului în chestiuni legate de