Marc Gruber este director al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (ramura europeană a federaţiei Internaţionale Jurnaliştilor - FIJ). Cunoaşte foarte bine situaţia presei din România. Este cel care în 2010 a susţinut, prin intermediul FIJ, petiţia organizaţiilor de presă din România, în plenul Parlamentului European, ca mass-media să nu fie inclusă drept o vulnerabilitate în strategie naţională de securitate a ţării. Această idee totalmente anti+democratică fusese sugerată de către unul din consilierii prezidenţiali ai lui Traian Băsescu, iar ea este susţinută şi azi personal chiar de guvernatorul de la Cotroceni. Marc Gruber s-a arătat extrem de surprins de felul în care, recent, Comisia Europeană, în raportul MCV privind România, a inclus menţiuni critice la adresa presei, sau a unor trusturi de presă, prezentate în raport ca potenţiale pericole la adresa unor magistraţi.
George Bogdan: Marc, în ultimul raport MCV privind România, Comisia Europeană a atras atenția nu atât asupra situației justiției, cum a făcut-o în ultimii ani, cât mai ales asupra rolului mass media românești în raport cu justiția. Este o premieră. Pentru prima dată, presa este menționată ca potențial pericol pentru buna funcționare a instituțiilor democratice.În acest raport, Comisia Europeană ne spune că presa din România ar exercita presiuni asupra justiției,că anumiți magistrați români s-ar fi simțit «atacați» de către trusturi de presă, că s-ar foi simțit «hărțuiți» de către jurnaliști. Se știe că, din momentul în care ocupă înalte funcții publice, acești magistrați sunt în mod expuși criticilor presei. Ei sunt inamovibili, dar un imuni la dezvălurile jurnalismului de investigaţie.
Marc Gruber: Sunt surprins că cei de la Comisia Europeană au elaborat un astfel de document, fără să vorbească sau să se consulte cu toate organizaţiile de media, cu jurnalişti înşişi., bazându-se p