Abatorul din Dracşani, patronat de Florea Ţurcanu, tatăl preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu (foto), dar şi al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Florin Ţurcanu, este ocolit pentru moment de scandalul etichetării cărnii de cal drept carne de vită, izbucnit în urmă cu două zile în România. După ce miercuri unitatea a fost suspectată că ar fi furnizat carne de cal pentru un comerciant din Ilfov, care ar fi încercat s-o vândă drept carne de vită, specialiştii Ministerului Agriculturii au anunţat, după primele verificări, că ar fi imposibil ca lotul să vină de la abatorul familiei Ţurcanu, întrucât nu deţine autorizaţie pentru sacrificarea cabalinelor şi comercializarea cărnii de cal.
Ancheta continuă, însă, la abatorul Florea Com din Dracşani, verificările fiind făcute atât de corpul de control al Ministerului Agriculturii, cât şi de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), ai cărei angajaţi fac controale de ieri. Inspectorii încearcă să descopere dacă unitatea a procesat ilegal carne cal, fapt pedepsit chiar şi cu închisoarea. Controalele vizează documentaţia şi autorizaţiile deţinute din punct de vedere sanitar-veterinar, condiţiile de depozitare, procesare şi ambalare, cât şi toate loturile de carne deţinute de abator. Se vor preleva analize de pe toate eşantioanele de carne pentru a se constata speciile şi dacă acestea figurează în autorizaţii. Până ieri nu s-a găsit nimic, autorităţile competente aşteptând să finalizeze verificările la faţa locului pentru a se pronunţa. Neimplicarea în scandal a societăţii lui Florea Ţurcanu a fost susţinută şi de prefectul judeţului Alba. Gheorghe Feneşer a arătat că, din informaţiile pe care le deţine, un abator din Blaj a livrat carnea de cal, care ulterior a fost etichetată drept carne de vită. Acelaşi lucru au sus