Scris de Cristina Ghilea - Edilii recunosc eşecul primei tentative de a impune impozite noi, înzecite, pe terenurile orădenilor şi îşi cer scuze pentru brambureala create. Se repliază, însă, şi continuă „ofensiva” cu alte arme.
Un proiect de hotărâre cu modificări semnificative va intra pe masa consilierilor locali săptămâna viitoare. Rolul decisiv în stabilirea destinaţiei terenurilor va reveni, astfel, Planului Urbanistic General (PUG) şi nu registrului agricol care, apreciază edilii, s-a dovedit inutil şi în totală neconcordanţă cu realitatea. Între timp, Primăria a pornit un soi de prigoană a topografilor.Planuri false, declaraţii pe măsură
Una dintre ţintele declarate ale campaniei de revizuire a impozitării pornită în ianuarie, sunt proprietarii de construcţii plasate pe terenuri generoase, amenajate ca şi curţi dar declarate la Primărie ca teren arabil. Un rol decisiv în acest aranjament îl au topografii, susţine primarul Bolojan, cei care întocmesc lucrările în baza cărora se face înscrierea terenurilor în registrul agricol. Primarul îi acuză că au produs documente false pentru clienţii lor – incluzând la categoria „teren agricol” inclusiv curţi luxoase cu piscine, astfel încât aceştia să plătească mai puţin impozit pe terenuri. „Toţi topografii prinşi că au făcut schiţe ce nu corespund realităţii -dovezi clare de fals, îi vom notifica la Cadastru iar pasul următor ar trebui să fie aplicarea legii, adică să li se ia autorizaţia”, propune primarul.
Subalternii săi din Direcţia Economică au furnizat mai multe exemple, fotografii după ortoplanuri, majoritatea reprezentând vile din zone rezidenţiale încadrate de curţi largi, unele luxoase, dar declarate ca terenuri agricole.
În această situaţie se află cam 1.000 dintre cei 5.600 de orădeni afectaţi de reaşezarea impozitelor, susţin edilii. „56% din terenul Oradiei este în intravilan, conform d