Continuăm interviul-eveniment cu Nicolae Stroescu Stînişoară cu vastul răspuns al fostului director de la „Europa Liberă“ la întrebarea cum „s-a schimbat politica editorială a postului după numirea lui Mihail Gorbaciov la Kremlin“.
"Adevărul": Cum s-a schimbat politica editorială a postului "Radio Europa Liberă" după numirea lui Gorbaciov la Kremlin?
Nicolae Stroescu Stînişoară: Încheiam răspunsul la întrebarea dumneavoastră anterioară: „Ce a însemnat pentru Europa Liberă numirea lui Mihail Gorbaciov la Kremlin?” remarcînd că zenitul istoric al lui Mihail Gorbaciov nu şi-ar putea dezvălui proporţiile, semnificaţiile şi efectele de durată fără raportarea la atitudinea şi consecinţele trase de contrapartea americană, sub îndrumarea preşedintelui Ronald Reagan, personalitate profund conservatoare dar neînfeudată şabloanelor încetăţenite sau rutinei stabilizatoare. Pînă una alta, se hotărîse să asigure o deja periclitată poziţie de superioritate pe tărîmul cursei armamentelor strategice, mai înainte de a trece la tratative cu acea Uniune Sovietică pe care nu se sfiise să o numească „Imperiul Răului”, spre marea iritare nu numai a stîngii, ci şi a celor care mizau pe un aranjament considerat reciproc avantajos nu numai la nivelul psihologiei şi atmosferei internaţionale, ci şi economico-comercial, chiar cu preţul consfinţirii hegemoniei totalitare sovietice în Răsăritul Europei.
O pagină de jurnal
Iată ce îmi însemnam într-o pagină a jurnalului meu, la München, în 15 aprilie 1983: „Mai zilele trecute mi-am aruncat ochii peste un articol de fond publicat de un cunoscut ziarist german în „Suddeutsche Zeitung”. Sensul general şi cîteva formulări ale acestui articol de politică internaţională (printre altele, durul şi nediferenţiatul reproş făcut preşedintelui Reagan, că nu înţelege relaţiile cu Răsăritul decît prin prisma unui anticomunism prim