Ciprioţii aleg duminică un nou preşedinte, care va fi însărcinat să negocieze un plan de salvare european crucial pentru insulă, mult timp prosperă, dar care acum se află aproape de faliment, relatează AFP.
Nicos Anastasiades, un proeuropean de dreapta care a obţinut 45,4% din voturile exprimate în primul tur al alegerilor, la 17 februarie, este considerat favorit în faţa lui Stavros Malas (26,9%), un independent care se bucură de susţinerea partidului comunist Akel ce domină Guvernul extrem de nepopularului preşedinte în exerciţiu Demetris Christofias.
Un avocat, în vârstă de 66 de ani, şi totodată un veteran al politicii cipriote, Anastasiades apreciază că planul de salvare este indispensabil şi se declară pregătit pentru măsuri radicale în vederea obţinerii încrederii creditorilor.
Malas, un cercetător genetician, în vârstă de 45 de ani, se teme, pe de altă parte, ca austeritatea să nu afecteze şi mai mult economia ţării şi oferă asigurări că Ciprul se poate redresa, cu condiţia să "regăsească o cale a creşterii" economice.
Însă ultimele previziuni ale Comisiei Europene (CE) oferă puţine speranţe. Economia, care s-a contractat cu 2,3% în 2012, ar urma să continue să înregistreze o scădere în 2013, de minus 3,5%, iar o relansare economică este previzibilă abia din 2016.
În paralel, ţara negociază începând din iunie cu Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) un plan de salvare evaluat la 17 miliarde de eruo, echivalentul PIB-ului său anual.
Cu privire la problema sensibilă a privatizărilor reclamate de către Troika, dar respinse de către Guvernul în exerciţiu, Anastasiades a anunţat vineri seara, într-o dezbatere televizată cu adversarul său, că este de acord cu "denaţionalizarea companiilor de stat care şi-au trăit traiul", însă nu a celor "care fac profit".
"Am tat