La data de 20 februarie a.c., poliţiştii Postului de poliţie Moldoviţa au fost sesizaţi de lucrători din cadrul Ocolului Silvic Moldoviţa despre comiterea unor ilegalităţi silvice pe raza Cantonului Silvic 13 din localitate.
În baza sesizării, poliţiştii, însoţiţi de lucrători din cadrul Ocolului Silvic Moldoviţa, s-au deplasat în cătunul Secrieş, unde, la sediul unei instalaţii de debitare a materialului lemnos aparţinând unei firme de tip „întreprindere familială”, a fost identificat D.G., de 15 ani, localnic, care transporta cu calul o piesă de buştean esenţă răşinoase, a cărui provenienţă nu a putut-o justifica.
În urma verificărilor şi controalelor efectuate, s-a stabilit că D.G. a tăiat fără drept un arbore, din fondul forestier naţional, şi a sustras lemnul provenit, cu scopul de a-l comercializa. Din calculul valoric al arborelui în cauză, lucrătorii silvici au stabilit că fapta comisă de D.G. constituie contravenţie, iar acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 250 lei.
În cauză, s-a impus efectuarea unui control la instalaţia de debitare a materialului lemnos aparţinând firmei de tip „întreprindere familială”, de către lucrătorii silvici şi de poliţie, ocazie cu care s-a constatat că administratorul societăţii, Gabriel D., în vârstă de 26 ani, localnic, nu deţine documente de provenienţă pentru 12,58 mc lemn lucru răşinoase, fapt pentru care a fost sancţionat cu amendă în valoare de 1.000 lei şi s-a aplicat confiscarea valorică a cantităţii de 12,58 mc, sancţiune dată de către lucrătorii silvici, conform prev. art. 21 lit. C din Lg. 171/201
Cu ocazia controlului efectuat la societatea în cauză s-a mai constatat că nu au fost respectate prevederile legale privind modul de completare şi eliberare a avizelor de însoţire a materialelor lemnoase, administratorul fiind sancţionat cu amendă în valoare de 1.000 l