Automobilul are o istorie scurtă, primul vehicul care “semăna” cu accepţiunea noastră despre maşini fiind patentat în 1886 de inginerul german Karl Benz. Chiar dacă are o istorie de puţin peste două sute de ani, există lucruri interesante despre automobil, pe care mulţi dintre noi nu le cunosc.
Vă prezentăm în cele ce urmează 10 astfel de lucruri, care, pe de o parte, vă vor spori bagajul de cunoştinţe, iar pe de altă parte sperăm că le veţi considera distractive.
1 – Primele maşini apărute erau “ghidonate” nu cu ajutorul unui volan, aşa cum mulţi dintre dumneavoastră aţi fi tentaţi să credeţi, ci cu ajutorul unui levier. Mai mult, pornirea motorului se făcea cu ajutorul unei manivele. Potrivit datelor istorice, femeile sunt “responsabile” de apariţia electomotorului şi a ştergătoarelor de parbriz.
2 – Fabricarea unui automobil durează aproximativ 25 de ore. Ce nu ştiţi însă, este faptul că aproape jumătate din acest timp, 10 ore, este alocat procesului de… vopsire.
3 – Doar 18% din energia produsă prin arderea combustibilului ajunge la roţi. Restul se pierde prin frecare, transformarea în căldură, este redirecţionată către dispozitivele auxiliare sau, pur şi simplu, se pierde, nefiind folosită.
4 – Proiectarea şi construcţia “Maşinii poporului” (Volkswagen) a fost comandată expres de Hitler. Ca o ironie, conceptul maşinii a fost bazat pe un vechi design… israelian.
5 – Camioanele care transportă îngheţată sunt ilegale în statul american Iowa.
6 – Care credeţi că este marca de maşină cu cele mai multe amenzi de circulaţie pentru depăşirea vitezei legale? Să fie Porsche? Să fie Ferrari? N-aţi ghicit! Este vorba de Hummer! Potrivit statisticilor poliţiştilor americani, cele două modele H2 şi H3 primesc cu 460% mai multe amenzi pentru depăşirea vitezei decât media. La polul opus, proprietarii de Chevrolet Suburban sunt mai molcomi