La jumătatea lunii viitoare, cei supranumiți „pionierii power metalului” vor concerta la București, alături de Gamma Ray
Pentru că a rămas mai puțin de o lună până la concertul din 16 martie, de la Arenele Romane, al nemților de la Helloween și Gamma Ray, am considerat că se cuvine a fi făcută o scurtă recapitulare a istoriei celor două trupe, ținând cont de faptul că este vorba de două nume grele care de ani buni țin steagul sus și demonstrează că nu și-au spus încă ultimul cuvânt.
Vom începe cu Helloween, trupă care anul viitor va împlini 30 de ani de la înființare și care, la începutul lui 2013, a scos al 16-lea album din carieră. Deși titulatura adoptată pare o glumă, un joc de cuvinte pe care oricine are minime cunoștiințe de limbă engleză îl înțelege, nemții de la Helloween au dovedit încă de la debut că sunt cât se poate de serioși (ca orice neamț, de altfel) atunci când e vorba de muzică. Așa se face că albumul de debut, Walls of Jericho, a adus în atenția publicului un sound deosebit față de ce se cânta la acea vreme pe scena metalică. Albumul s-a bucurat de succes, însă adevărata explozie s-a produs după editarea următoarelor două albume, Keeper of the Seven Keys I și II. Deși apărute în urmă cu mulți ani, în 1987 și 1988, piesele de pe cele două albume fac furori și în prezent, puține fiind chefurile rockerești în care să nu se dezlănțuie iureșul măcar o dată pe hituri precum I Want Out, Future World, Dr. Stein, Halloween, A Little Time, sau să nu se stingă lumina pe A Tale that Wasn't Right.
Din păcate, după primele trei albume de succes, considerate pietre de temelie pentru genul power metal, a urmat și prima ruptură în trupă, Kay Hansen, chitarist și fost solist până la cooptarea lui Michael Kiske, părăsind formația, pentru a întemeia în 1989 Gamma Ray.
După succesul avut cu primele trei albume, a urmat o perioadă în care t