Am sugerat, cu cateva zile in urma, o solutie pentru refacerea sistemului national de irigatii printr-un timbru de 10 bani adaugat la fiecare paine. Unii m-au criticat. Intr-un fel, pe buna dreptate. Cert este faptul ca daca in 1989 erau irigate cam 2 milioane de hectare, in anul 2000 mai erau irigate doar vreo 200 de mii. In 2004, ajunsesem la aproape 1,2 milioane. Acum sunt irigate vreo 2-300.000 de hectare. Poate ca datele pe care mi le reamintesc nu sunt corecte dar probabil ca ele corespund, ca ordin de marime. Care ar putea fi solutia? Desfiintarea ANIF – asa cum preconiza PDL ? Nu cred.
Veti spune (si voi fi de acord ) ca pentru a pune un astfel de timbru ar trebui sa stim cate paini se vand (nu cate se produc) pe zi, in Romania 5 milioane, 10, 15 milioane? E greu de aflat. De ce ? Simplu. Sa presupunem ca un magazin vinde 2000 de paini pe zi. El poate aduce painea, de la fabrica, in transe de 500 de paini, cu o singura factura – pentru 500 de paini, factura fiind folosita de patru ori. Daca soferul este controlat, factura este acoperitoare. Astfel, se plateste TVA doar pentru un sfert din painile vandute. Evident, aceasta ipoteza nu are nici o legatura cu realitatea.Teoretic, insa, fara o fiscalizare corespunzatoare in domeniu nu va putea fi oprita evaziunea fiscala in aceasta zona.
Se propune o varianta experimentala – cu TVA redus – in sectorul panificatiei. O idee buna. Dar eu cred ca s-ar putea lua in calcul si plata unui procent din TVA catre cumparator. In felul acesta, cumparatorul va fi interesat sa obtina un ban si sa-l valorifice.
Ar fi deci o modalitate de a afla, cu adevarat, cate paini se vand si, de asemenea, o modalitate de eliminare a evaziunii fiscale. Apoi putem discuta si despre eventualul timbru pentru irigatii.
Sursa: blog Adrian Nastase