Rafinamentul culinar francez este concurat, mai nou, de o nouă invazie asiatică. Neutri rămân doar non-carnivorii
Mâncarea franţuzească e un răsfăţ culinar şi delicat ca o femeie complicată. Cea turcească e un asediu gastronomic ca o şarjă a mamelucilor de pe timpuri. Mai nou, bucătăria lacto-ovo-vegetariană are din ce în ce mai mulţi adepţi. La Negresco, în Centrul Vechi, te simţi ca un aristocrat emigrat la Paris. La Les Ottomans, lângă Foişorul de foc, îţi aminteşti că, deşi n-am fost paşalâc niciodată, le-am plătit turcilor tribut câteva secole. Iar la Satya, pe Banu Manta, te cureţi de toxine cu o mâncare, parcă, de ashram yoghin. SUMARUL ARTICOLULUI DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. O franţuzoaică sofisticată, o dansatoare din buric sau o expertă în Kamasutra?Se bat turcii la gura ta!O gastronomie de ashram
Melci, tartar, raţă şi fructul pasiunii
Prima oară am plecat, vorba poetului: „După melci”! Şase „Escargot Bourgogne”, dezmoşteniţi de cochilieşi înecaţi în sos de unt Elle&Vire, la 24 de lei, ne-au deschis apetitul către un Steak Tartar, uşor picant, preparat la gheridon, în faţa ta, cu tot dichisul. Preţ ridicol, 29 de lei! Un pahar de Negresco, un cupaj de Sauvignon Blanc, Fetească albă şi Riesling de la Ceptura, la 9 lei, a fost aperitivul dintre startere.
Apoi, o supă de ceapă cu baghetă gratinată, e un chilipir la 13 lei! Lucrurile au devenit serioase odată cu pulpă de raţă confiată, păstrată în grăsimea dânsei, cu cartofi Sarladaise, rondele de barabule noi, trase la tigaie în untură de raţă cu o brumă de mujdei şi Ciboulettes – frunze de arpagic. 55 de lei da’ face toate paralele. Un file de doradă la cuptor cu ceapă şi usturoi, pe pat de cartofi noi, la 41 de lei a ameliorat şocul caloric, alături de un vin alb sec Chardonnay, de Sâmbureşti, recomandat de Dan Anghel, somelierul casei, la 49 de lei fiola. O Panna Cotta cu Fructul pasiuni,