Pentru neiniţiaţi, comandarea unei băuturi pe bază de cafea poate fi dificilă, iar diferen'a dintre un capuccino şi un latte, de pildă, este greu de sesizat.
Deşi multe cafenele oferă o varietate de specialităţi, trebuie menţionat că toate au la bază tradiţionalul espresso. Cafeaua şi espresso se aseamănă din multe puncte de vedere: ambele sunt făcute din boabe de cafea, boabele de cafea sunt măcinate, iar ambele necesită apă. Cafeaua, cu toate acestea, e preparată cu mai multă apă decât un espresso. La espresso se adaugă mai puţină apă şi conţine mai multă cafeină, având o aromă mult mai puternică. Din cauza aceasta, este combinat cu apă fierbinte, lapte şi diverse arome în mai multe tipuri de băuturi. Un espresso scurt are între 30-37 de mililitri, iar un espresso dublu, între 60-74 de mililitri. Cele două varietăţi cunoscute sunt espresso con panna şi espresso macchiato. Espresso con panna conţine două shot-uri de espresso şi frişcă. Espresso macchiato este un espresso dublu combinat cu o lingură de spumă. Latte Este printre băuturile clasice pe bază de cafea. Unul bun ar trebui să aibă o textură catifelată. Are un gust puternic de cafea, iar pentru cei care îl preferă îndulcit, se pot adăuga siropuri aromate. Latte este poate printre cele mai populare băuturi pe bază de espresso, iar cele mai cunoscute variante sunt vanilla latte şi mocha latte. Vanilla latte este un latte obişnuit la care se adaugă sirop de vanilie, în timp ce la mocha latte se adaugă sirop de ciocolată şi poate fi ornat cu frişcă, în funcţie de preferinţele clientului. Capuccino Un capuccino italian autentic ar trebui să conţină lapte cu o consistenţă uşoară, spumoasă. Mocha, în schimb, este cafea combinată cu sirop de ciocolată. Potrivit site-ului wisegeek.com, există două moduri în care capuccino poate fi preparat. O variantă este acel capuccino prezentat anterior, dar există şi o vari