Autorităţile portugheze au anunţat joi că au confiscat 12.410 pachete de lasagna de vită ce conţinea carne de cal produsă în Luxemburg cu materie primă provenind din România, vândută de un lanţ comercial sub marca Euroshopper, relatează AFP.
Această confiscare a fost efectuată "în urma unei notificări a Sistemului comunitar de alertă rapidă pentru alimentaţie (RASFF), care a evocat o suspiciune de risc pentru sănătatea publică", a declarat Autoritatea pentru siguranţă alimentară şi economică (ASAE) într-un comunicat.
Agenţia sanitară portugheză a efectuat aproximativ 50 de analize care au dezvăluit "nereguli de etichetare, dar fără risc pentru sănătatea publică", ceea ce a determinat confiscarea a 40.691 de kilograme de produse pe bază de carne dintr-o firmă de procesare, precum şi 5.666 de pachete conţinând produse semipreparate puse în vânzare en detail.
Au fost deschise trei proceduri pentru fraudă economică şi au fost întocmite mai multe procese verbale pentru nereguli de etichetare, a adăugat ASAE, precizând că sunt în curs alte 50 de analize suplimentare.
Scandalul cărnii de cal prezentate ca fiind de vită, care afectează mai multe ţări europene, a implicat pentru prima dată Portugalia miercuri.
Europol sesizat în legătură cu frauda generalizată
Franţa a sesizat Europol în scandalul cărnii de cal, explicând că există posibilitatea implicării unor "filiere" internaţionale care depăşesc frontierele Franţei, României şi Olandei.
Două anchete - judiciară şi sanitară - vizează în prezent compania Spanghero, acuzată că a vândut carne de cal etichetată drept vită.
"Ceea ce s-a întâmplat a fost o fraudă generalizată", a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll.
"Există anchete la nivel european. Am sesizat Europol, pentru că noi credem că nu a fost un circuit doar între România, Olanda şi