Viața în Alaska înseamnă frig, miros de pește, dar și veri cu nopți luminoase. Slujbele oferite sunt, de obicei, în industria alimentară de prelucrare a peștelui
1 /.
Visul în Statele Unite devine uneori un coşmar, mai ales când locul de muncă ales este Alaska. Nici americanii nu se încumetă să se mute în statul cu mai puţin de un milion de locuitori. Aşa că din mai, pe perioada sezonului cald, sunt aduşi străini pentru a munci în pescuit, industria extractivă şi turism. Printre cetăţeni veniţi din afară, din Ucraina, Rusia, Cehia, Polonia, Slovacia, Belarus, Turcia sunt şi românii.
Cei care ajung aici au şansa de a aduna bani pentru un trai mai bun, însă condiţiile de muncă şi viaţa de zi de zi sunt un chin.
„No fish, no work”
Ciprian a stat pentru trei luni în statul de gheaţă al SUA. A tăiat, curăţat peşte cât toţi pescarii din ţară. „Ştiam din România că mă aşteaptă 16 ore de muncă. Nu cunoşteam însă şi condiţiile. Singura specificaţie din contractul meu era „No fish, no work”. Ţinta pe care mi-o doream era pe la 7.000 de dolari economisiţi”, îşi motivează acesta aventura în Alaska.
„Afară, doar 10 minute”
Şi gerul ucide visul românilor. Maria Gold locuieşte de mulţi ani în State şi s-a mutat cu familia în Alaska pentru că soţul primise o ofertă cu un salariu mai mare decât în Texas. „În martie, aprilie ieşeam cu copiii la zăpadă în curtea casei şi nu rezistam mai mult de zece minute afară. Pe 1 aprilie a nins, iar zăpada era de o jumătate de metru. Noi eram îmbrăcaţi de ni se vedeau numai ochii , însă băştinaşii erau în pantaloni scurţi”.
Pe lângă neajunsuri, natura este minunată pe perioada verii . „Era paradisul pe pământ, se făcuse iunie, ziua era de 20 de ore, nopţile erau foarte luminoase. În fiecare sâmbătă dimineaţa plecam din Anchorage fără destinaţie. Luam mâncare pentru două trei zile şi plecam în sălbăticie”, p