Un sondaj de opinie realizat printre profesorii de la învăţământul preuniversitar arată că 27 % dintre dascălii de la liceu consideră că nu ar trebui făcută nicio oră de religie, în timp ce 9% dintre profesorii de la gimnaziu spun că orele de religie ar trebui să lipsească. La ciclul primar, 7 % dintre învăţători au afirmat că nu ar trebuit făcut niciun an de religie.
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion naţional de profesori preuniversitari, dintre care 17% din învăţământul primar, 46% din învăţământul gimnazial şi 37% din învăţământul liceal.
La întrebarea „Câţi ani credeţi că ar trebui predată disciplina Religie în ciclul preuniversitar şi la ce ciclu?", răspunsurile au fost:
Profesorii de liceu: nici un an - 27%, 1 an - 11%, 2 ani - 15%, 3 ani - 1% şi 4 ani - 34%.
Profesorii de gimnaziu: nici un an - 9%, 1 an - 5%, 2 ani - 10%, 3 ani - 2%, 4 ani - 61%.
Profesorii de la primar: nici un an - 7%, 1 an - 6%, 2 ani - 9%, 3 ani - 4%, 4 ani - 61%.
Datele au fost culese în perioada 15-18 ianuarie în cadrul unui proiect realizat de Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, pe un eşantion de 820 de respondenţi.
Cu toate acestea, datele arată că cei mai mulţi dintre elevi urmează cursurile de religie. „Sub 1% dintre părinţi optează pentru neparticiparea copiilor lor la orele de religie. La nivel naţional sunt 7.000 de profesori de religie, absolvenţi de teologie”, a spus părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. „De ce credeţi că a ajuns religia în trunchiul comun al materiilor care se predau la şcoală? Sunt nişte sondaje de opinie făcute printre părinţi şi copii care arată că 80 % dintre ei vor ore de religie”, a mai spus preotul.
În Bucureşti, din cei 300.000 de elevi, numai 30 nu merg la cursurile de religie. „Ceea ce înseamnă 0,1% din totalul elevilor. Restul de 99,9