Poluarea cu praf din Timişoara – microparticule mai mici de 2,5 micrometri şi PM10 – poate cauza locuitorilor boli respiratorii, cancer la plămâni sau poate reduce speranţa de viaţă. Praful pătrunde în plămâni şi în circuitul sanguin şi provoacă astm, atac cardiac şi chiar moartea. Microparticulele de PM10 sunt, în general, filtrate prin nas şi gât, dar rămân în căile respiratorii şi pătrund în plămâni.
Cauzele poluării
Conform specialiştilor de la Comisia de Control al Poluării Timişoara, traficul rutier, infrastructura de transport necorespunzătoare, organizările de şantier, gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări, starea tehnică şi de întreţinere necorespunzătoare a autovehiculelor, pârloagele dintre blocuri, dar şi emisiile centralelor termice pe bază de combustibil gazos, lucrările agricole şi lipsa perdelelor verzi – acestea sunt cauzele poluării masive cu praf în Timişoara.
Specialiştii de la Politehnica Timişoara propun măsuri eficiente pentru a scăpa de poluare: fluidizarea traficului, reducerea timpilor de staţionare cu motorul ambalat sau la relanti, crearea unor parcări verzi, dar şi extinderea spaţiilor verzi tip perdea. „Există arbuşti speciali, tufişuri, care reţin particulele. Trebuie să funcţioneze unda verde, izolarea spaţiilor de construcţii, iar poluatorii mici trebuie monitorizaţi”, spune prof. dr. ing. Habil Ioana Ionel.
Ce spune Comisia de Mediu din Parlamentul European?
Ce sunt particulele de praf? “Acestea sunt particule solide sau lichide ce există în aer şi care apar în mod natural prin praful adus de vânt, plante sau insecte. Particulele de praf pot fi totodată create prin activităţile oamenilor, prin arderea combustibililor fosili în industrie şi în transport, dar şi din alte domenii precum agricultura, construcţii sau minerit.
Cele mai nocive pentru sănătate sunt microparticulele atmosferice