Un număr de 25 de elevi, olimpici la matematică şi informatică, de la Colegiul Naţional Tudor Vianu, Colegiul Naţional Elena Cuza, Colegiul Naţional George Coşbuc, lucrează sămbătă şi duminică la realizarea a patru site-uri care să asigure o mai bună transparenţă a activităţilor Guvernului.
Este vorba despre site-urile: buget.gov.ro care va curprinde datele privind bugetul de stat într-o formă uşor de înţeles, angajati.gov.ro cu datele privind angajaţii din administraţia publică, inclusiv consilierii personali ai premierului, posturi.gov.ro cu datele privind posturile vacante scoase la concurs în administraţia publică, petitii.gov.ro cu iniţiativele cetăţenilor, pe domenii de interes, data.gov.ro ce facilitează accesul publicului la datele incluse în platformele de prezentate.
"Avem 25 de elevi de la clasele de matematică-informatică de la Liceul Tudor Vianu, Colegiul Naţional Elena Cuza, Colegiul Naţional George Coşbuc care timp de două zile au de rezolvat patru aplicaţii guvernamentale, respectiv site-uri care să asigure transparenţa pe zona de buget, petiţii, angajaţi şi angajări. Rezultatele vor fi prezentate duminică după amiază. Proiectul a fost gândit având la bază mai multe idei. Prima idee este aceea de a asigura un anumit tip de deschidere a Guvernului către elevi, către tineri, pentru a vedea cum anume se construiesc anumite politici guvernamentale. A doua idee este aceea de a da posibilitatea să participe la această construcţie, pentru că aceste site-ui înseamnă de fapt punerea în practică a politici Guvernului de deschidere şi transparenţă. Nu în ultimul rând, pentru ei, sunt elevi de la clasa a X-a până la a XII-a să înţeleagă mecanismele guvernamentale", a declarat, sâmbără, ministrul Educaţiei Remus Pricopie la Guvern cu prilejul lansării maratonului de programare (hackathon).
Ministrul a precizat că acţiunea nu va fi ultima de