Zeci de mii de persoane au umplut vineri seara imensa Piaţă San Giovanni in Laterano din Roma, în cadrul ultimul miting al artistului de comedie intrat în politică Beppe Grillo, care ar urma să beneficieze de votul nemulţumiţilor în alegerile de duminică şi luni.
Susţinătorii celui mai urmărit blogger din ţară l-au aşteptat timp de mai multe ore, strigând "Să îi trimitem pe toţi acasă", referindu-se la clasa politică italiană, foarte criticată în ultimele luni atât din cauza unor scandaluri de deturnare de fonduri publice şi corupţie, cât şi pentru un stil de viaţă mult superior celui din restul Europei.
În mulţime, Ruggero Moratti, în vârstă de 60 de ani, un medic din Florenţa venit împreună cu soţia care purta un guler de blană, a declarat că „acesta poate deveni un eveniment important în istorie”. „Eu sper că Grillo va provoca o schimbare politică şi civică”, a adăugat el.
Deşi se consideră „o alegătoare de stânga”, Antonella Ciminera, o angajată romană în vârstă de 33 de ani care îl susţine pe Grillo din 2008, se declară incapabilă să „voteze pentru Partidul Democratic (principalul partid de stânga), deoarece este complicele celorlalţi”.
În opinia sa, după ce „grillini” vor intra în parlament, ar putea să apară „probleme” legate de un impas politic, dar ei trebuie „să fie o forţă de opoziţie” în orice caz. „Se credea că este o idee anarhică, dar este pe cale să devină realitate”, adaugă ea.
Grillo a reuşit să canalizeze dezamăgirea italienilor şi nemulţumirea socială provocată de cea mai lungă perioadă de recesiune economică din ultimii 20 de ani. Clasa medie italiană se consideră afectată pe nedrept de măsurile de austeritate ale Guvernului tehnocrat condus de Mario Monti.
Programul lui Beppe Grillo prezintă accente populiste, potrivit adversarilor săi. Între altele, el propune introducerea u