Oprea Caţaron, fostul ofiţer al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Gorj (S.I.P.I), care, în urmă cu trei ani, a luat mită de la cinci poliţişti, scapă de închisoare după ce Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie a decis că, pentru mai multe fapte de luare de mită şi trafic de influenţă, merită doar o pedeapsă de trei ani cu suspendare.
Lua mită sub formă de împrumut
Oprea Caţaron a fost timp de şapte ani, în perioada 2002-2009, şef birou al S.I.P.I, serviciu din cadrul M.A.I, mai bine cunoscut opiniei publice sub denumirea de „Doi ş-un sfert”. În această perioadă, ofiţerul a avut îndeletniciri care nu aveau nicio legătură cu atribuţiile sale de serviciu, el folosindu-se de funcţia deţinută pentru a obţine diferite sume de bani pentru a nu-i da în vileag pe poliţiştii care călcau strâmb sau pentru a interveni pe lângă conducerea Inspectoratului de Poliţie Gorj pentru ca mai mulţi subordonaţi să nu fie transferaţi sau sancţionaţi penal şi disciplinar. Afacerea ofiţerului S.I.P.I a mers strună o bună perioadă şi a fost destul de productivă. El a cerut şi a primit de la un agent de poliţie 2000 de euro pentru a nu ajunge subiect de dosar penal la Direcţia Generală Anticorupţie din cauza unor fapte de natură penală despre care Caţaron avea cunoştinţă. Un alt agent de poliţie a cotizat la acelaşi ofiţer suma de 600 de lei şi bunuri în valoare de 2.700 lei pentru a fi pus sub protecţie şi a nu fi sancţionat disciplinar. Alţi doi agenţi l-au împrumutat pe şeful „Doi ş-un sfert” cu 300 de euro şi 20.000 -25.000 de lei, bani pe care acesta a refuzat să-i mai restituie.
Pe acelaşi principiu al „împrumutului” a acţionat ofiţerul de informaţii şi în cazul altor trei poliţişti, de la care a luat 3.150 de lei, 1.000 de euro şi produse alimentare în valoare de 440 de lei. În schimbul „împrumuturilor”, Caţaron a promis că-i protejează şi că va int