Au conștiință, suferă cu aceeași pasiune ca și ființă umană, iar dacă ar putea să dea un test de inteligență există mari șanse să obțină un punctaj mai mare decât o ființă umană.
Toate aceste abilități, specifice doar oamenilor, au fost descoperite de către biologii marini care au studiat peste 80 de delfini și balene. "Știm cu siguranță că o mare parte dintre balene au cel mai complex comportament din întreg lanțul animal", spune Lori Marino, neurobiolog la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia.
Acum un deceniu, Marino a condus un experiment cu delfini, cărora le-a trasat câte un semn distinctiv pe corp și i-a lăsat să se privească în oglindă. După reacția animalelor și modul în care și-au analizat semnul, a fost clar că sunt conștienți de propria imagine, spre deosebire de pisici, spre exemplu, care nu se recunosc în oglindă. Descoperirea l-a făcut pe Georges Chapouthier, neurobiolog și director al Centrului de Emoții a Universității Pierre and Marie Curie din Paris, să declare că delfinii și balenele pot să simtă nu doar durere, ci și suferință.
Cât despre gradul de inteligență, balenele se poziționează pe locul doi după oameni în privința dimensiunii creierului raportat la restul corpului. Creierul acestora deține însă și zone cu funcții cognitive (responsabile cu gândirea și învățarea) și emoționale, iar asta s-ar putea datora interacțiunii sociale. Unii oameni de știință merg până într-acolo încât spun că balenele au propira cultură.
"Când începe sezonul împerecherii, masculii din ocean cântă un anumit cântec. După câteva luni sau chiar ani, se naște o nouă versiune a acelui câtec. Vorbim de un soi de folclor popular", arată Whitehead Hal Whitehead, profesori la Universitatea Dalhousie din Halifax.
TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR:
EDITORIALUL EVZ. De la ţiganul român la rromul european
PREMIERĂ ÎN CODUL RUTIER. Rămâi fără