Ministerul Educaţiei a cerut, ieri, Inspectoratului Şcolar Judeţean o situaţie privind dotarea unităţilor de învăţământ din judeţul Arad cu săli de sport. Situaţia a fost cerută după ce ministerul a decis introducerea mai multor ore de educaţie fizică în programa şcolară. Cu această ocazie, sindicatele au atras atenţia că lipsa sălilor de sport ar putea constitui un impediment real în desfăşurarea în condiţii optime a acestor ore. „Ministerul ne-a solicitat o situaţie cu săile de sport care există în judeţul nostru şi cu starea lor de funcţionare. Dacă sunt uzate sau ce alte spaţii le poate oferi şcoala elevilor pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică. Astfel, din totalul celor 132 de unităţi de învăţământ, exceptând aici grădiniţele, un număr de 95 dispun de săli de sport. Din totalul celor 95, un număr de 14 deţin săli de sport cu o uzură foarte mare, iar unele sunt improvizate. Cât priveşte celelalte unităţi care nu deţin săli de sport, acestea au teren“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
De anul viitor, începând cu clasele a V-a şi a IX-a, când vor fi schimbate planurile cadru, vor fi introduse gradual patru ore de educaţie fizică pe săptămână. Motivul pentru care orele nu sunt introduse acum îl reprezintă lipsa spaţiilor şi problema încadrării, neexistând suficienţi profesori. Astfel, gradual, de la anul, de la a V-a, respectiv de la a IX-a, se vor introduce patru ore de educaţie fizică.Totodată orele de educaţie fizică vor fi cuplate două câte două.
Introducerea orelor de educaţie fizică este salutată de sindicatele arădene, care susţin că acest lucru trebuia să se întâmple de mult. „Este o măsură foarte bună atâta timp cât este luată în discuţie starea de sănătate a poporului român. Sportul reprezintă singurul domeniu care îţi dă, pe lângă înţelepciune, şi sănătate. Mă